Rahim (Endometrium) Kanseri

Home Rahim (Endometrium) Kanseri

Doktora Soru Sorun ?

    Rahim (Endometrium)Kanseri

    Rahim Kanseri kadınlarda en sık rastlanan kanser türlerinden biridir. Rahim kanserinde erken teşhis oldukça önem taşımaktadır. Tedaviye kanserin erken evrelerinde başlandığında tedavilerin başarı oranları çok yüksektir.

    Rahim Kanseri tahmin içini kaplayan tabakanın hücre ve dokularında meydana gelmektedir.

    Vücudumuzdaki hücreler vücudun normal seyrinde ilerleyebilmesi için belli zaman aralıklarında büyümekte, bölünmekte ve ölmektedir. Fakat bazen hücreler kontrol dışında büyüyüp bölünebiliyor. Bu kontrolsüzlükler başladığında kanserde başlamış bulunuyor.

    Hücrelerin bu anormallikleri çevre dokulara yayılarak büyümektedir. Ardından çevre dokulardan vücudun diğer yerlerine yayılıyorlar. Rahim kanseri en başta rahmin içindeki tabakada başlamaktadır. Daha sonra vücudun diğer yerlerine dağılmaktadır. Rahim kanserinin neden başladığı tam bilinmemekle beraber östrojen hormonunun buna etki ettiği düşünülmektedir.

    Rahim (Endometrium) Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

    Hormon değiştirici, doğum kontrol gibi ilaçların kullanımı kadınsal kanserlerin risklerini azaltmaktadır. Tütün ve tütün ürünleri, alkolden uzak durmakta her kanserde olduğu gibi rahim kanserinde de önemlidir. Diğer korunma yöntemleri ise cinsel ilişkilerde korunmak, düzenli SMEAR testi olmak ve HPV aşısı olmaktır.

    Rahim (Endometrium) Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

    Rahim Kanserleri genellikle menopoz sonrası kadınlarda görülmektedir. Rahim kanserinde menopoz sonrası görülen kanama, adet gören bireylerde adet dışı kanama, adet zamanının uzaması, anormal vajinal akıntı, cinsel ilişki esnasında ağrı ve kilo kaybı gibi belirtilere rastlanmaktadır.

    Rahim (Endometrium) Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

    Adet görülen sürenin erken olması ve menopozun geç olması kanser riskini arttırmaktadır. Kadınlar ne kadar çok adet yaşarsa östrojen seviyeleri o kadar yüksek olmaktadır. Aynı zamanda düzensiz adet döngüsü de rahim kanseri için risk sayılmaktadır.
    Hiç hamile kalmamış, doğum yapmamış olmakta risk faktörleri arasında sayılabilir.
    Vücutta östrajen kaynağı sadece yumurtalıklar değildir. Vücudumuzdaki yağlarda östrajen sağlamaktadır. Bu sebeple obezite östrajen sağlamaktadır. Obez kadınların kanser riski diğerlerine göre 3 kat aha fazladır.
    Rahim kanserine şeker hastası kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Çünkü şeker hastalığı, obezite ile beraber görülen bir hastalıktır. Aynı zamanda zayıf şeker hastası kadınlarda da kanser riski yüksektir.
    Rahimde görülen zararlı zararsız bazı tümörlerde östrajen salgıladığından kanser riskini arttırmaktadır
    Rahim kanserleri genellikle 55 yaş üstü kadınlarda görülmektedir.
    Meme kanseri ve rahim ağzı kanseri bulunan kadınlarda risk grubundadır.
    Meme Kanseri tedavisi olan Tamoksifen olan bazı kadınlarda da rahim kanserine rastlanmaktadır. Bu sebeple bu tedaviyi olan herkesin yıllık jinekolojik muayenelerini aksatmaması önerilmektedir.

    Rahim (Endometrium) Kanseri Tanı Yöntemleri Nelerdir?

    Şüpheli hastanın hastalık geçmişine bakıldıktan sonra fiziki muayenesi yapılmaktadır. Ardından transvajinal USG yapılmaktadır. Burada rahim kalınlığı ve yapısı incelenmektedir. Daha sonra tanıyı kesinleştirmek adına biyopsi yapılmaktadır.

    Eğer biyopside yeterli hücre alınamadıysa küretaj ve dilastasyon yapılmaktadır fakat bu uygulamalar ameliyathanede yapılmaktadır.

    Patolojiden gelen sonuçlarla kesin tanı koyulduktan hastalığın evresi ve durumuna göre doktorun uygun bulduğu tedavi yöntemine başlanmaktadır.

    Rahim (Endometrium) Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Rahim Kanseri erken teşhis edildiğinde tamamıyla tedavi edilebilir bir kanser türüdür. Erken teşhis tedavilerinde en yaygın cerrahi müdahaleler olmak üzere kemoterapi ve radyoterapi de uygulanmaktadır.

    Kanserlerde en sık kullanılan tedavi yöntemi genelde cerrahi yöntemlerdir. Rahim kanserinde uygulanan cerrahi operasyonlarda överler, uterus ve tüpler vücuttan çıkarılmaktadır. Bu müdahaleler sırasında aynı zamanda biyopsi örnekleri de alınabiliyor.

    Kanser hastasının olduğu bu ilk cerrahi müdahale en önemlisi olarak görülüyor. Ve mutlaka bu işin uzmanı tarafından uygulanmalıdır. Bazı durumlarda hastaya cerrahi tedaviler yeterli gelmeyebiliyor böyle durumlarda ek yöntemlere başvurulabilmektedir.

    Eğer kanserin gidişatında tekrarlanma durumu görülmüşse rahim alındıktan sonra radyasyon tedavisine başlanabilmektedir.

    Kanser başka dokulara yayılmışsa kanserin büyümesini durdurmak için bazı hastalara hormon tedavisi uygulanmaktadır.

    Kanserli dokuları yok etmek için yapılan ilaç tedavisine ise kemoterapi adı verilmektedir. Kemoterapi ilaçları genellikle kombine şekilde kullanılmaktadır. Tedavilerin bitiminde hastalar belli aralıklarla muayene ve testlerden geçmektedir.

    Fitoterapi ile Rahim Kanserine Çözüm Var!

    Kanser günümüzde tedavisi zor olan ağır bir hastalıktır. Fakat tedavisi mümkündür. Kanserin tedavisini hızlandıran en önemli faktörlerden birisi erken teşhistir. Günümüzdeki imkanlar ve modern tıp sayesinde kanser erken teşhis edilebilmektedir. Yine de herkes bu durumun farkına varamamakla birlikte çok geç teşhis koyulan hastalarda mevcuttur.

    Fitoterapi ile kanser tedavi yöntemlerinin yan etkileri azaltılmakta ve tedavinin hızı arttırılmaktadır. Modern tıbbın fitoterapi ile birlikte kullanılması ile birlikte binlerce kanser hastası kanserden kurtulmaktadır.

    Fitoterapi ile Akciğer Kanseri, Prostat Kanseri, Mide Kanseri, Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri, Böbrek Kanseri, Pankreas Kanseri, Rahim (Uterus) Kanseri, Cilt Kanseri, Testis Kanseri, Mesane Kanseri, Over (Yumurtalık) Kanseri ,Bağırsak (Kolon) Kanseri ve Meme Kanseri gibi kanserlerin tedavisinde önemli ilerlemeler kat edilebilmektedir.

    Fitoterapi’nin Kanser Tedavisinde Kullanılmasının Amaçları Nelerdir?

    Kanserleri hücrelerin vücuttaki diğer organlara sıçramasına engel olmak,
    Kanserli hücreleri yok etmek,
    Hastanın bağışıklığını güçlendirerek vücudu diğer hastalıklardan korumak,
    Modern tıpla kanser tedavisi için kullanılan kemoterapi ve radyoterapi yöntemlerinin etkilerini arttırmak,
    Kemoterapi ve radyoterapi tedavilerinden kaynaklanan yan etkileri minimuma indirmektir.

    Kanser Tedavisi için Kullanılan Şifalı Bitkiler Nelerdir?

    Araştırma merkezlerinde yapılan çalışmalara göre ginseng, yaban mersini, zerdeçal, reishi mantarı gibi bitki özlerinin kanser tedavisinde kullanılarak olumlu sonuçlar alındığı gözlemlenmiştir. Bu konular hakkında çalışmalar yapan Fitoterapi uzmanları kanser tedavisinde etkili bitkisel ürünleri ve bitki özlerini geliştirmektedirler.

    Ülkemizde en sık görülen kanser tipi Akciğer Kanseridir. Akciğer Kanserinin sebeplerinin başında sigara kullanımı gelmektedir. Tıbbi bitkileri tüketen Çin ve Hindistan gibi ülkelerde kansere yakalanma oranı diğer ülkelere nazaran daha azdır. Bu ülkelerde görülen kanserlerin nedeni genelde hava kirliliğidir.

    Kanser Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

    Dr. Hakan Özkul Kanser Tedavisi için kendisine gelen hastalara tedavinin olumlu sonuç verebilmesi için “Kanser hastasının yeme-içmeye devam etmesi ve bilincinin yerinde olması gereklidir.” diyor.

    Kanser Hastaları için Beslenme Tüyoları:

    Ev yapımı yoğurt tüketilmeli,
    Katkı maddesi içeren ürünler tüketilmemeli,
    Tereyağı ve zeytinyağı dışındaki yağlardan uzak durulmalı,
    Unlu mamüller tüketilmemeli,
    Şekerden uzak durulmalı,
    Beyaz ekmek tüketilmemeli (ekmek olarak tam buğday ekmeği tüketilebilir),
    Sarımsak, limon ve bal tüketilmeli,
    Sabah ve akşam olmak üzere bir tatlı kaşığı çörek otu yağı ve yarım çay bardağı süzme zeytinyağı tüketin.

    Fitoterapi ile Kanser Tedavisinin Süresi Ne Kadardır?

    Fitoterapi ile Kanser Tedavisine vücut anında cevap vermez ve bir süreç gerektirir. Kanser Tedavisinin süresi 6-12 ay arasında kanserin türüne ve hastanın durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Tedavinin etkisi 4 ay gibi kısa bir sürede de etki edebilmekle birlikte 1 sene sürdüğü de görülmektedir. Kanserli hücreler tamamen tedavi edildiğinde olası metastazları önlemek için düşük dozlarda fitoterapi tedavisinin devam edilmesi önerilmektedir.

    Radyoterapi ve kemoterapi çoğu zaman kanser hücrelerini yok edememektedir. Bu hücreler başka organlara geçip güçlenir ve kanser hücreleri üremeye başlar. Metastaz eden kanser bir öncekinden daha ağır geçer. Bu yüzden kemoterapi ve radyoterapi dışında fitoterapi tedavisi mutlaka uygulanmalıdır.