Melanom hiçbir belirti vermeden cilt üzerinde bir ben suretinde bile meydana gelebilen kötü huylu bir cilt timörüdür.
Melanomun kaynağı, melanosit denen hücrelerdir. Bunlar bronzlaşmamızı sağlayan ve cildimize rengini veren melanin pigmentini üretmektedirler. Melanositlerin kontrolsüz büyümeleri ve çoğalmaları ile zararlı hale gelmekte ve çevre organlara yayılmaktadır.
Cilt Kanserlerinden (Melanom) Korunma Yolları Nelerdir?
Cilt Kanserleri deride oluştuğundan fark edilmesi ve erken teşhisi kolay bir kanser türüdür. Erken teşhis şansını yükseltmek için kişinin kendi derisini sık sık kontrol etmesi faydalı olacaktır. Kişi aynanın karşısında yüzden ayaklarına kadar vücudunu kontrol etmelidir. Görünmeyen yerler için ise el aynalarından faydalanılabilir. Uzun bir işlem gibi görünse de çok kolay ve kısa bir yöntemdir.
Güneş ışınlarının zararlı faktörleri cilt kanserini etkileyen sebepler arasındadır Bu yüzden yaz aylarında kişiler güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmalıdır. 11-4 saatleri arasında güneşe çıkmamak, koruyucu güneş kremleri sürmek korunmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda solaryum gibi ışınlara da fazla maruz kalınmamalıdır.
Cilt Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Cilt kanseri hiç belirti veremeyeceği gibi bir ben ile de meydana çıkabilmektedir. Bu sebeple vücutta beliren benleri hafife almamak ve incelemek gereklidir. Hastalıktaki diğer belirtiler ise bende sızıntı, kanama, şişlik, soyunma gibi değişikliklerdir. Bu belirtilerle beraber bende kaşıntı veya ağrı gibi uyarıcılarda yaşanabilmektedir. Normal görülmeyen benlerle ilgili mutlaka bir dermotoloğa gidilmesi gereklidir. Kötü huylu benlerin tespitinde ABCD Kuralı metodu uygulanmaktadır.
Cilt Kanserleri (Melanom) Risk Faktörleri nelerdir?
Bütün cilt kanserlerinde görüldüğü gibi açık tenli insanlarda zararlı güneş ışınlarına maruz kalma en büyük risk faktörlerinden bir tanesidir. Yakın aile genlerinde cilt kanseri öyküsü bulunan ve fazla beni olan herkes risk altında sayılmaktadır.
Cilt kanseri daha çok beyaz tenli insanlarda görülse de esmerlerin cilt kanseri olmayacağı anlamına gelmiyor. Esmer insanlarda melanomlar avuç içi, ayak tabanı veya ağız içi gibi yerlerde görülebiliyor.
Cilt Kanserinin Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Dermatoskopi Cihazı, ciltteki lekeleri veya benleri kat ve kat büyüterek incelemeye yarayan bir tanı cihazıdır. Dermatoskopi, bir cihaz veya bilgisayarlı sistemler sayesinde görüntü kaydı alınarak yapılmaktadır. Doktorun muayesinden sonra hem gözle görülen hem de dermatoskopik muayene ile bulunan bulgular sayesinde cilt kanserine tanı koyulabilmektedir. Bu kanserin net tanısı ise biyopsi sonucu konulmaktadır.
Cilt Kanserinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hastanın beninde biyopsi ile alınan dokuda melonom saptanıyorsa o bögeye cerrahi işlem uygulanır. Cerrahi işlem sırasında dokunun kendisini tedavi edebilmesi için bozuk yapının etrafında belirli oranlarda sağlam doku bırakılmaktadır. Eğer cilt kanseri ileri evrelerde teşhis edilmişse diğer organlara yayılmış olma oranı yüksektir. Diğer organlara yayılıp yayılmadığını anlamak için lenf bezi biyopsisi yapılmaktadır.
Fitoterapi ile Cilt Kanserine Çözüm Var!
Kanser günümüzde tedavisi zor olan ağır bir hastalıktır. Fakat tedavisi mümkündür. Kanserin tedavisini hızlandıran en önemli faktörlerden birisi erken teşhistir. Günümüzdeki imkanlar ve modern tıp sayesinde kanser erken teşhis edilebilmektedir. Yine de herkes bu durumun farkına varamamakla birlikte çok geç teşhis koyulan hastalarda mevcuttur.
Fitoterapi ile kanser tedavi yöntemlerinin yan etkileri azaltılmakta ve tedavinin hızı arttırılmaktadır. Modern tıbbın fitoterapi ile birlikte kullanılması ile birlikte binlerce kanser hastası kanserden kurtulmaktadır.
Fitoterapi ile Akciğer Kanseri, Prostat Kanseri, Mide Kanseri, Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri, Böbrek Kanseri, Pankreas Kanseri, Rahim (Uterus) Kanseri, Cilt Kanseri, Testis Kanseri, Mesane Kanseri, Over (Yumurtalık) Kanseri ,Bağırsak (Kolon) Kanseri ve Meme Kanseri gibi kanserlerin tedavisinde önemli ilerlemeler kat edilebilmektedir.
Fitoterapi’nin Kanser Tedavisinde Kullanılmasının Amaçları Nelerdir?
Kanserleri hücrelerin vücuttaki diğer organlara sıçramasına engel olmak,
Kanserli hücreleri yok etmek,
Hastanın bağışıklığını güçlendirerek vücudu diğer hastalıklardan korumak,
Modern tıpla kanser tedavisi için kullanılan kemoterapi ve radyoterapi yöntemlerinin etkilerini arttırmak,
Kemoterapi ve radyoterapi tedavilerinden kaynaklanan yan etkileri minimuma indirmektir.
Kanser Tedavisi için Kullanılan Şifalı Bitkiler Nelerdir?
Araştırma merkezlerinde yapılan çalışmalara göre ginseng, yaban mersini, zerdeçal, reishi mantarı gibi bitki özlerinin kanser tedavisinde kullanılarak olumlu sonuçlar alındığı gözlemlenmiştir. Bu konular hakkında çalışmalar yapan Fitoterapi uzmanları kanser tedavisinde etkili bitkisel ürünleri ve bitki özlerini geliştirmektedirler.
Ülkemizde en sık görülen kanser tipi Akciğer Kanseridir. Akciğer Kanserinin sebeplerinin başında sigara kullanımı gelmektedir. Tıbbi bitkileri tüketen Çin ve Hindistan gibi ülkelerde kansere yakalanma oranı diğer ülkelere nazaran daha azdır. Bu ülkelerde görülen kanserlerin nedeni genelde hava kirliliğidir.
Kanser Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Dr. Hakan Özkul Kanser Tedavisi için kendisine gelen hastalara tedavinin olumlu sonuç verebilmesi için “Kanser hastasının yeme-içmeye devam etmesi ve bilincinin yerinde olması gereklidir.” diyor.
Kanser Hastaları için Beslenme Tüyoları:
Ev yapımı yoğurt tüketilmeli,
Katkı maddesi içeren ürünler tüketilmemeli,
Tereyağı ve zeytinyağı dışındaki yağlardan uzak durulmalı,
Unlu mamüller tüketilmemeli,
Şekerden uzak durulmalı,
Beyaz ekmek tüketilmemeli (ekmek olarak tam buğday ekmeği tüketilebilir),
Sarımsak, limon ve bal tüketilmeli,
Sabah ve akşam olmak üzere bir tatlı kaşığı çörek otu yağı ve yarım çay bardağı süzme zeytinyağı tüketin.
Fitoterapi ile Kanser Tedavisinin Süresi Ne Kadardır?
Fitoterapi ile Kanser Tedavisine vücut anında cevap vermez ve bir süreç gerektirir. Kanser Tedavisinin süresi 6-12 ay arasında kanserin türüne ve hastanın durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Tedavinin etkisi 4 ay gibi kısa bir sürede de etki edebilmekle birlikte 1 sene sürdüğü de görülmektedir. Kanserli hücreler tamamen tedavi edildiğinde olası metastazları önlemek için düşük dozlarda fitoterapi tedavisinin devam edilmesi önerilmektedir.
Radyoterapi ve kemoterapi çoğu zaman kanser hücrelerini yok edememektedir. Bu hücreler başka organlara geçip güçlenir ve kanser hücreleri üremeye başlar. Metastaz eden kanser bir öncekinden daha ağır geçer. Bu yüzden kemoterapi ve radyoterapi dışında fitoterapi tedavisi mutlaka uygulanmalıdır.