Vücuda yaşamı için gerekli oksijeni üreterek karbondioksitin vücuttan atılmasını sağlayan akciğer, göğüs boşluğunun sağ ve sol tarafında yer alan organdır. Hücre ve dokulardan oluşan bu organdaki bazı hücrelerin kontrol dışı çoğalarak akciğerde tümör oluşturması yoluyla ise akciğer kanseri oluşur. Türkiye’de ve dünyada yaygın kanser türlerinden biri olan akciğer kanserinde erken tanı oldukça önemlidir. Aksi durumda, bulunduğu bölgede büyüyen kanser hücresi, vücudun farklı bölge ve organlarına sıçrayarak metastaza yol açabilir.Akciğer Kanseri Belirtileri
Yaygın olarak görülen akciğer kanserinin aşağıdaki belirtilerini görmeniz durumunda erken tanı için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Ancak bu kanser türünün vücutta belirti göstermeden oluştuğu da görülmüştür. Bu sebeple rutin kontroller yaptırmak önemlidir.
Akciğer kanserinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Giderek kötüleşen öksürük
Nefes darlığı
Öksürürken kan ya da kanlı balgam çıkması
Göğüs ağrısı
Ses kısıklığı
İştahsız olmak ve kilo kaybı
Yutma güçlüğü
Halsizlik
Sık tekrar eden bronşit ve zatürre gibi enfeksiyonlar.
Akciğer Kanseri Risk Faktörleri
Akciğer kanserine neden olabilecek risk faktörlerini bilmek; hastalığı önleyici bir yaşam ve tedaviler bakımından önemlidir. Unutulmamalıdır ki bazı hastalıkların genetik geçişi olabildiği gibi alınan önlemlerle riskli durum azaltılabilir. Sigara, puro ve pipo gibi tütün ürünleri akciğer kanserinin ispatlanan ciddi risk faktörlerindendir. Hava kirliliğinin yanı sıra evlerde ve toprakta bulunabilen kokusuz radyoaktif gazlar ve uzun süre solunan bazı kimyasalların (arsenik, berilyum, kadmiyum gibi) hastalığa sebep olduğu da bilinmektedir. Verem gibi akciğere daha önce yerleşen hastalıklar da akciğer kanserini tetikleyebilir. Bunlarla birlikte, kişilerin aile ve radyoterapi öyküleri de hastalığa risk oluşturur.
Akciğer Kanseri Tanısı
Akciğer kanseri için farklı tanı yöntemleri kullanılmakla birlikte genel olarak işleyen süreci aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Hastanın çekilen düz akciğer röntgenlerinde bir kitleye ulaşılmışsa balgam tetkiki ya da akciğerdeki mukozadan öksürükle çıkan dokunun incelenmesi yoluyla ilerlenebilir. Bir diğer yöntemse, bilgisayarlı tomografi ardından ince iğne biyopsisi ya da bronoskopi yöntemidir. Bunlar dışında farklı görüntüleme tekniklerini kullanmak da mümkündür.
Akciğer Kanseri Tedavisi
Akciğer kanseri hastanın yaşı, hastalık geçmişi ve hastalığın yeri gibi gerekçelerle farklı tedavi seçeneklerine sahiptir. Hastalıkta cerrahi müdahalelerin yanı sıra radyoterapi ve kemoterapi gibi yollara da başvurulabilir. Bu tedavi yöntemleri dışında; küçük ve yassı hücreli olmayan akciğer kanserlerinde, doktorun uygun bulduğu hastalarda akıllı ilaç ve tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.
Akciğer Kanserinde Bitkisel Tedavi
İçeriğinde tıbbi bitkiler bulunan ilaçların kullanıldığı fitoterapiyle tedavi yöntemi, son yıllarda geçmişteki değerini yeniden görmeye başladı. Hastalıkların tedavisinde modern tıp yöntemlerine ek olarak, doktorunuzun uygun bulduğu koşullarda bitkilerle tedavi yöntemine başvurabilirsiniz. Fitoterapi uzmanı, doktor Hakan Özkul’un uzun yıllara dayanan ödüllü yaklaşımıyla akciğer kanserinde de bitkilerle tedaviden yararlanabilir; tıp eğitimi ve Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yüksek Lisansı sahibi Özkul’un bitkilerle tedavi alanındaki deneyimlerini web sitemizden inceleyebilirsiniz. Akciğer hastalığına yönelik bitkilerle tedavide merak ettiklerinizi sormak ya da randevu almak için tıklayınız.